Így lesz sikeres az életmódváltás

Ha úgy döntöttél, hogy most jól felépített életmódváltásba kezdesz, akkor tippjeink hasznosak lesznek.

Amennyiben számos kudarcba fulladt fogyókúra után egy újabb csodamódszert szeretnél kipróbálni, ami gyors megoldást ígér, akkor számolj az újabb sikertelenség lehetőségével.

A helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás unásig ismételt páros, nem véletlenül. Ezt ugyanis nem lehet megúszni. De lehet jól csinálni, hogy sikerélményed legyen.

Konzultálj szakértővel

Nem szégyen tanácsot kérni, sőt! A helyes étkezés és a sport roppant összetett dolog, aminek nem leszel egyik napról a másikra a szakértője. Érdemes megbeszélni a terveidet egy táplálkozási szakértővel és egy edzővel. Olyan étrendet és edzéstervet fognak összeállítani, amivel rengeteg kudarcot és elpazarolt időt megspórolsz.

Ne légy nagyravágyó

Apró célokat tűzz ki magad elé, mert akkor hamar megérint a siker szele, és újabb lendületet ad a folytatáshoz. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kizárólag a végcél lebeg a szemük előtt, amit ha nem tudnak elérni rövid idő alatt, feladják. Te légy ennél tudatosabb!

A súlyzós edzéstől nem fogsz hízni

Elterjedt vélemény, hogy a súlyzós edzés kevés kalóriát éget. Azonban az ismétlésszám növelésével az alap anyagcsere sebesség fokozódik. Ráadásul a súlyzós edzést követő pihenő időszakban energia igényed megemelkedik, és ezt a szervezeted javarészt a zsír égetéséből fedezi.

Rengeteget segítenek a táplálék-kiegészítők

Minél intenzívebben mozogsz, annál inkább fokozódik az anyagcseréd, ezáltal növekszik a vitaminigényed. Ezért a jó idő beköszönte után is nagy szüksége van a szervezetednek a vitaminpótlásra. Emellett az izomépítésben legnagyobb szerepet játszó fehérjét, vagyis proteint sem hagyhatod figyelmen kívül.

„A fehérjebevitelt tejtermékekből, sovány túróból, csirkemellből, pulykamellből és a marhahúsból lehet fedezni, de a megfelelő mennyiséghez akár napi 1 kilogramm csirkemellet kellene fogyasztani. A protein turmixok általában három-négyszer több fehérjét tartalmaznak, mint a legsoványabb húsok, ezzel együtt lényegesen kevesebb zsiradékot, így a jól kidolgozott edzésprogram mellett a fehérjeporok nyújtják a leghatékonyabb támogatást az izomépítéshez” – mondja Szász Máté biológus, a Scitec táplálék-kiegészítő szakértője, aki számos olimpikon és fitneszversenyző felkészítésében is részt vesz. Rendszeres, heti 3-4 edzés mellett – magyarázza a szakértő – a korábban alkalmazott, hétköznapi multivitaminok helyett már érdemes váltani a sportolók körében elterjedt több kapszulából álló pakkokra, melyekkel a vegyes étrend mellett bevitt vitamin mennyiséget megfelelő módon egészíthetjük ki edzés mellett is.”



Meghívó a programra

Hívd meg ismerősödet az Életmódváltók programba!