“Sosem késő elkezdeni” – interjú dr. Mikulán Ritával

Dr. Mikulán Rita, az Országos Sportorvosi Hálózat Csongrád megyei főorvosa, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet oktatója, a Magyar Sportorvos Társaság elnökségének és a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának tagja. Az Életmódváltók program sportorvos szakértőjével arról beszélgettünk, miért és hogyan érdemes elköteleznünk magunkat a helyes életmód mellett.

 

Életmódváltók.com: Sportorvosként mit tapasztalsz, mennyire egészségtudatosak a magyarok?

Dr. Mikulán Rita: Többnyire sportolókkal találkozom a munkám során, többségüknél pedig észrevehető az egészségtudatos életmód. Ez egyebek mellett tetten érhető a káros szenvedélyek mellőzésében, vagy éppen az egészséges táplálkozásra és alvási szokásokra való törekvésben. Úgy gondolom azonban, hogy azok, akik rendszeresen sportolnak, jobban figyelnek erre, mint az átlagemberek. Ennek hátterében egyebek mellett a jobb teljesítményre való törekvés áll, hiszen a tömegsportolók között is sokan vannak, akik nemcsak az edzésekkel igyekeznek javítani a teljesítőképességüket, hanem egyéb lehetőségekre is odafigyelnek. Általánosságban elmondható, hogy akik sportolnak, azoknak van is valamilyen erős motivációjuk erre. Vannak például, akik csinosabbak, fittebbek szeretnének lenni, míg mások az egészségük megőrzése miatt mozognak, és bár a spektrum elég széles e téren, az egészségtudatos életvitel összességében jellemzőbb ezeknél az embereknél.

Életmódváltók.com: Leginkább milyen problémával fordulnak hozzád?

M. R.: A megyei rendelőben dolgozva döntően terhelhetőséggel kapcsolatos problémákkal találkozom a mindennapi munkám során. Ilyenkor arra keressük a választ, hogy különböző állapotok, például asztma, kóros elhízás, nagyfokú rövidlátás, magasvérnyomás-betegség esetén vagy éppen idősebb korban milyen sportokat űzhetnek a páciensek. Sérülésekkel, sportártalmakkal többnyire a szabadidősportolók fordulnak hozzám. Igazán sokat a rehabilitáció végigvezetésében, optimalizálásában tudok segíteni. Előfordul, hogy táplálkozási tanácsokat is kérnek tőlem, főleg olyan speciális helyzetekre vonatkozóan, mint hogy milyen kiegészítőket szabad szedni, fogyasztani ha például a tömegnövelés a cél.

 

Életmódváltók.com: Sokszor halljuk, hogy sosem késő elkezdeni egészségtudatosan élni. Valóban így van?

M. R.: Ezt az orvostudomány is igazolta. Egy korábbi vizsgálat során például 64-84 éves férfiak életét tanulmányozták 10 éven keresztül. Azok körében, akik a vizsgált periódusban tudatosan, rendszeresen mozogtak (hetente minimum háromszor sétáltak vagy kerékpároztak 20 percig, függetlenül attól, hogy mióta), 31 százalékkal kisebb volt a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata a kevésbé aktívakkal összehasonlítva. Ez is azt bizonyítja, hogy sosem késő elkezdeni egészségtudatosan élni. Ráadásul idős embereknél a rendszeres mozgás, még ha csak egy tempósabb sétát jelent a szabadban, pszichésen is rengeteget számít, hiszen segít elkerülni az elszigetelődést, magányt.

 

Életmódváltók.com: Miért fontos számodra az egészséges életmód?

M. R.: Meggyőződésem, hogy az egészséges életmóddal az életminőségünket tudjuk növelni, vagyis jelentősen befolyásoljuk az egész életünket. Önbizalmat ad, ha egészséges kontrollt érzünk magunkon, emellett a mozgásban mindig van valamennyi öröm is. Egyesek futni szeretnek, mások inkább elmennek teniszezni, de még egy barátok közötti örömfoci, „sörmeccs” is jobb, mintha otthon egy sör mellett néznék a meccset a tévében. Mindezeken túl pedig képesek lehetünk csökkenteni egyes betegségek kialakulásának esélyét, és kedvezően befolyásolni a betegségek lefolyását.

 

Életmódváltók.com: Hányszor mozogsz egy héten, és mit?

M. R.: A legalapvetőbb, hogy tudatosan gyalogolok: ha nagyon sok a dolgom, elfoglalt vagyok, akkor is legalább 30-40 perc iramos sétát beiktatok a napjaimba időjárástól függetlenül. Fontos, hogy eközben az okosórám révén követem is az aktivitásom. Ha pedig az időm engedi, szeretek konditerembe járni, vagy legalább elmenni futni. Jelenleg egy személyi edző is segít az edzésben.

 

Életmódváltók.com: Számodra mely mozgásforma a leghatékonyabb, mivel érted el a legjobb eredményeket?

M. R.: Nehéz így meghatározni, hiszen ez mindig attól függ, hogy milyen célt szeretne az ember elérni a sport által. Fontos azonban, hogy lehetőség szerint mindenki vegye igénybe szakember segítségét, mert egy jó személyi edző nagyon sokat tud lendíteni az edzésmunka optimalizálásában. Ha csak az első néhány alkalommal konzultálunk vele, már az is rengeteg pluszt ad. A sétát pedig általánosságban azért szoktam hangsúlyozni, mert mindenki számára ajánlható. Még egy beteg, de kórházi ápolásra nem szoruló embernek is nyugodtan lehet javasolni, hogy a saját állapotát figyelembe véve egy picit tempósabban sétáljon, hiszen ezzel nem veszélyezteti magát.

 

Életmódváltók.com: A fogyásban mekkora szerepe van a táplálkozásnak, és mekkora a mozgásnak?

M. R.: Úgy gondolom, hogy ez a két tényező fele-fele arányban esik latba. Ha valaki egyszerűen csak belekezd egy drasztikus diétába, akkor könnyen hiányállapotok, alultápláltság léphet fel nála, valamint fogyásnak indul az izomzata is. A mozgásnak ugyanis nem csak az általa megnövekedő energiaigény az előnye, hanem az is, hogy segít megőrizni a vázizomzatot, amely majd elégeti a bevitt energiát. Egy rossz diétával könnyen sokkal többet veszíthetünk a vázizomzatból, mint egy tudatosan felépített fogyókúrás program során, aminek hosszú távon igen káros hatásai lehetnek. Ha ugyanis visszaszedjük a kilókat, ami gyakran előfordul, akkor már nem izomtömegben hízunk vissza, hanem főleg zsírban. Az immár kevesebb vázizomzat viszont kevesebb energiát is igényel mozgás közben, így az újabb fogyási célt is nehezebb lesz elérni. Idővel pedig elérheti az ember azt az állapotot, amikor szinte alig eszik, mégsem képes veszíteni a súlyából. A vázizomzatból fogyás tehát mindenképpen olyan jelenség, amelyet csökkenteni, kerülni kell. Éppen azért ma már egyetlen fogyókúrás program sem képzelhető el az adott személy egészségi állapotához illeszkedő rezisztenciaedzés nélkül.

 

Életmódváltók.com: Ha nagyon röviden kellene összefoglalnod az életmódváltás lényegét, mit mondanál?

M. R.: Az életmódváltás általában abból fakad, hogy valaki valamivel elégedetlen, és javítani szeretne rajta. Fiataloknál inkább a testkép és a versenyszellem szokott felmerülni, idősebb korban pedig az egészség megőrzésén van a hangsúly.  Az életmódváltás célja az, hogy a testi-lelki egészségünkhöz tudatosan hozzájáruljunk. A legnehezebb persze meghozni a döntést, hogy aztán legyen kitartásunk minden helyzetben folytatni, amit elkezdtünk. Ehhez nagyon erős belső motiváció kell.

 

Életmódváltók.com: Mennyi idő után lehet tartós életmódváltozásról beszélni?

M. R.: Az életmódváltás egyes elemeiről viszonylag rövid idő után elmondhatjuk, hogy tartósan a magunkévá tettük. A cukros ételek és italok elhagyása például többnyire egyszerűen szokott menni. Vannak azonban olyan komoly váltások is, és itt lehet esetleg a rendszeres testmozgásra gondolni, amelyek rögzüléséhez hónapokra van szükség. Ez egy nehéz időszak, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az idő előrehaladásával egyre könnyebb lesz.



Meghívó a programra

Hívd meg ismerősödet az Életmódváltók programba!