„Szerencsémre inzulinrezisztens lettem!”

Az elmúlt öt évben testem óriási változáson ment át, három ruhamérettel lettem kisebb. Mindezt úgy, hogy nem koplaltam, és nem sanyargattam magam.

Valami csodaszer? Nem, csodaszer nincs, ezt leszögezem az elején. Ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, nem létezik olyan csodabogyó, őserdők mélyén elrejtett varázsgomba, amely (eddigi helytelen táplálkozásunkat és mozgásszegény életmódunkat folytatva) szupertesttel, remek hangulattal és teherbírással ajándékozna meg minket.

Nincs villámdiéta, sem turbófogyókúra. Egyáltalán nem hiszek a fogyókúrákban: próbáltam, nem működnek.  Egy dolog lehet hosszú távon eredményes: a testmozgással kiegészített kiegyensúlyozott, természetes, változatos étkezés, amely nem feldolgozott élelmiszereken, hanem valódi ételeken alapszik. A 160 grammos szénhidrátdiéta nekem ezt jelenti.

De kezdjük az elejéről. Két kisgyermek anyukájaként 35 évesen inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak. Nálam több tényező is szerepet játszhatott a betegség kialakulásában. A gyerekek születése előtt például 2 évig folyamatos hormonkezelést kaptam. Ha pedig a hormonháztartás borul, akkor az anyagcsere is. Ha az anyagcsere borul, akkor a hormonháztartás is. Ilyen egyszerű - sajnos.

"Hetekig koplaltam, majd mindent összeettem"

Körülbelül tíz éve már kerülöm a feldolgozott élelmiszereket. Munkámból kifolyólag folyamatosan főzök, ezért eddig is inkább mindent – legyen az kenyér, krémsajt, házi szaloncukor – magam készítettem. Ellenben a cukorra és a finomított szénhidrátokra nem figyeltem oda, ahogy a kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozásra sem. Össze-vissza ettem. Volt, hogy hetekig próbáltam koplalni, salátaleveleken élni, megvontam magamtól a szénhidrátot. (Nem hiszem, hogy egy napnál tovább bírtam volna a szénhidrátmentességet.) Volt, hogy egész nap nem ettem, rohantam ide-oda, este pedig jól belaktam, de nyilván olyan is volt, hogy éppen egész nap ettem mindent és kontrollálatlanul.

Mindennek meglett az eredménye is. Folyamatosan fáradt voltam, egy-egy nagyobb mennyiségű étel úgy kiütött, hogy szinte azonnal elaludtam. Egyre gyakoribb volt a "most azonnal csokoládét kell ennem” érzés. Egy ideig nem figyeltem a jelekre, de éreztem, hogy valami nincs rendben. Mikor azonban hirtelen megváltozott a menstruációm, azonnal orvoshoz mentem. Ekkor derült ki, hogy cukorterhelésre az inzulinom nagyon magasra emelkedik, a vércukrom pedig nagyon alacsony értékeket mutat. „Csoda, hogy nem kómált be” – reagált a belgyógyász, amikor meglátta az értékeim.

„Nem a gyógyszertől vártam a megoldást”

A diagnózis megrémisztett, de kesergés helyett a megoldást kerestem. A gyógyulásnak három feltétele van: étrendváltás, testmozgás és gyógyszer. Az első kettővel nem volt gondom, de nem szerettem volna rendszeresen gyógyszert szedni. Noha azt tapasztalom, hogy sokan pont ebbe kapaszkodnak bele, mondván, csak „beveszem a gyógyszert, és minden rendben lesz”.  Elhatároztam, hogy életmódváltással akarok meggyógyulni. Mert az inzulinrezisztencia és az elhízás nem betegség (sokkal inkább betegségek előszobája), hanem a helytelen életmód következtében kialakult állapot.

Az elején még szedtem a gyógyszert, majd fokozatosan elhagytam, mert az életmódváltás hatása nem maradt el. Évek óta jók a leleteim. Az új életmódomhoz természetesen azóta is ragaszkodom, „diétázás” így nem jelent szenvedést, sőt. A 160 grammos szénhidrátdiéta nevével ellentétben valójában nem is diéta. Szervezetünktől nem vonunk meg semmilyen szükséges tápanyagot. Új életmódról van szó, amely teljes értékű étkezésen, testmozgáson és pihenésen alapul. Változatos étrendet kell követni, amelynek alapjai a lassú felszívódású, összetett szénhidrátok (zöldségek, teljes értékű gabonák), a fehérjék és a zsiradékok. Kerülni kell viszont mindazt, amire nincs szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy egészségesen működjön: a hozzáadott cukrot, a finomított szénhidrátokat, az élelmiszeripari adalékanyagokat. Mindenkinek ajánlható, aki szeretne egészségesen, aktívan élni, „jó formában” lenni.

A szerző Vrábel Kriszta gasztroblogger. 160 grammos receptjeiért regisztrálj az Életmódváltók programra!

 



Meghívó a programra

Hívd meg ismerősödet az Életmódváltók programba!