„Kis lépésekkel leszünk hatékonyak” – interjú dr. Boros Szilviával

Aki arra készül, hogy leszámol a feleslegesen bevitt kalóriákkal, az egészségtelen ételekkel, az egészségkárosító szokásokkal és a tunyasággal, nehéz feladat elé néz. De az életmódváltás mégis mindenki számára elérhető, és bármely életkorban megvalósítható. Többek között erről is beszélt Dr. Boros Szilvia sportorvos, az ELTE oktatója.

 

Életmódváltók.com: Sportorvosként mit tapasztalsz, mennyire egészségtudatosak a magyarok?

dr. Boros Szilvia: Vegyes a kép. Ha a saját környezetemben nézek szét, akkor jónak tűnik a helyzet, mert a családomban és a kollégáim között elég általános, hogy törődnek az étkezésükkel, az alvásuk minőségével vagy a megfelelő mozgással. Ugyanakkor általánosan nem ez a jellemző. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az egészség nem motiválja az embereket, szemben a betegséggel. Akkor kezdenek gondolkodni a változtatásokon, ha valami bajuk lesz.

 

Életmódváltók.com: Leginkább milyen problémával fordulnak hozzád?

B. Sz.: Súlytöbblet, fogyás, kialvatlanság, rossz alvás, emésztési problémák és ízületi fájdalom a legtipikusabb problémák, amelyekkel felkeresnek.

Életmódváltók.com: Sokszor halljuk, hogy sosem késő elkezdeni egészségtudatosan élni. Valóban így van?

B. Sz.: Ezt ma már szerencsére tudományos kutatások sora igazolja. A sportnak óriási előnyei vannak minden életkorban. Ha valaki 80 évesen elkezd mozogni, akkor olyan változások történnek a szervezetében, amelyek minden szervre pozitívan hatnak. Nemcsak az izomzatra és a csontokra hat jótékonyan a mozgás, hanem az öregedés egész folyamata is lelassul tőle. Aki hosszú időn át rendszeresen mozog, nagyobb valószínűséggel marad egészséges, így érdemes minél előbb elkezdeni a sportolást. Ráadásul az epigenetikus hatások miatt egy sor örökletes betegség kialakulásának rizikója is csökkenhet. De sohasem késő. Tartós szokássá ez azonban csak akkor válhat, ha ki-ki a fizikai állapotának és a körülményeinek megfelelő sportot választ, amelyet képes élvezni. Az egészségtudatos életmód minden elemére igaz, hogy csak akkor tartható fenn, ha pozitív élményeket ad. Persze szükség van szilárd elhatározásra és kitartásra is.

 

Életmódváltók.com: Miért fontos számodra az egészséges életmód?

B. Sz.: Jó példát szeretnék mutatni a gyermekemnek és azoknak a fiataloknak is, akiket tanítok. Ez pedig hosszútávon csak úgy lehetséges, ha ez a szemlélet belülről jön. Úgy gondolom, hogy nekem már sikerült azonosulni vele. Igaz, nem volt túl nehéz dolgom, hiszen belenőttem ebbe az életformába. Apám is orvos, aki mindig sportolt, és ahogyan anyám is, nagyon vigyázott és máig vigyáz az egészségére, a testsúlyára. Azaz, számomra is ott volt a példa.

 

Életmódváltók.com: Hányszor mozogsz egy héten, és mit? 

B. Sz.: Hetente legalább ötször 45-50 percet úszom. Száz hosszt szoktam teljesíteni. Ez megfelel a jelenlegi igényeimnek és lehetőségeimnek is. A munkám a margitszigeti Thermal Hotelhez köt, ahol a sportra is van lehetőségem.

 

Életmódváltók.com: Számodra mely mozgásforma a leghatékonyabb, mivel érted el a legjobb eredményeket?

B. Sz.: Mindenkinek az aktuális állapotához mérten és az adott körülményeket figyelembe véve érdemes kiválasztani a mozgásformát. Azaz, egy ember életében többször is változhat, hogy éppen mit sportol. Van, akinek a csapatsportok jobban bejönnek, míg másoknak az egyéni sportok felelnek meg. Egyetemista koromban például röplabdáztam, és ma is megvolna erre az igényem, de nagyon nehéz megszervezni, hogy legyen terem a megfelelő időben, és összejöjjünk szükséges számban. Ezért az egyéni sportok felé fordultam. Korábban futottam, húsz éven át heti 60-70 kilométert. Akkor váltottam át úszásra, amikor éreztem, hogy az a fajta terhelés igazából már megterhelés, különösen az ízületeim számára. Az úszás nagyon jól megmozgat minden izmot, nem terheli az ízületeket, és légzésszabályozásra kényszerít. A tudatos légzést tekintve ehhez hasonló hatása talán csak a jógának vagy a búvárkodásnak van. Ez pedig nagyon sokat segít a stresszoldásban.

 

Életmódváltók.com: A fogyásban mekkora szerepe van a táplálkozásnak, és mekkora a mozgásnak?

B. Sz.: A táplálkozás a meghatározó. Már pontosan tudjuk, hogy csak mozgással nem lehet fogyni, a táplálkozás megváltoztatásával viszont mozgás nélkül is elérhető súlycsökkenés. Így a mozgásra nem azért van szükség, hogy extra mennyiségű kalóriát égessünk el. A szervezet ugyanis egyensúlyra törekszik, és a sok mozgáshoz is alkalmazkodni fog. Azaz ha valaki lefut napi öt kilométert, akkor ezt képes lesz egy idő után ugyanannyi kalória-bevitellel teljesíteni, mint amennyihez mozgásban gazdag életvitelének megkezdése előtt hozzászokott. A mozgás viszont olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amelyek nagyon kedvező feltételeket alakítanak ki a fogyásnak, hiszen az anyagcsere átalakul.

 

Életmódváltók.com: Ha nagyon röviden kellene összefoglalnod az életmódváltás lényegét, mit mondanál?

B. Sz.: Az életmódváltás tulajdonképpen az egészségtudatos magatartás felvételét jelenti. Ez csak kis lépésekkel lehet hatékony. Ha valaki elérhetetlen célokat tűz maga elé, akkor a kudarcok hamar letérítik erről a pályáról. Ezért mindig csak a következő apró fokozatot kell elérni. Ha más szempontból nézzük, akkor a stressz ellen kell dolgoznunk. A stressz sokszor pozitív, hiszen jobb teljesítményre sarkall bennünket. De ha nem tudunk relaxálni, ellazulni, kikapcsolni, akkor az ártalmai kerülnek előtérbe. A megfelelő mozgás, étkezés, alvás és még sok más dolog hozzásegít bennünket az egyensúlyhoz. Az egyensúlyt pedig kellemesnek fogjuk érezni, így tartós maradhat a változás.

 

Életmódváltók. com: Mennyi idő után lehet tartós életmódváltozásról beszélni?

B. Sz.: Az életmódváltáshoz motiváltságra van szükség, és nyitottságra a változáshoz. A változás pedig olyan ütemben valósítható meg, amely nem nagyon elrugaszkodott az élettől. A diéták is azért válnak kudarcossá a legtöbbször, mert eleve irreális elemekből építkeznek, vagy elérhetetlen célokat állítanak fel. Azaz a realitásérzék megőrzése is sokat számít. Emellett kitartásra is szükség van, mert azonnal nem lehet elérni eredményeket. Nekem öt hónapomba került, amíg a futást élvezni kezdtem. Addig csak a zuhany alatt éreztem egy kis megkönnyebbülést. Tehát a mozgásnak is olyannak kell lennie, amely teljesíthető. Hogy mindez mennyi idő alatt szilárdul tartóssá, egyénfüggő, hiszen mindenkinek mások a körülményei és az adottságai. Ugyanakkor egy-egy részcél elérését se becsüljük le, mert az is több a semminél, és a folyamat ritkán halad teljes mértékben a terveknek megfelelően. A lényeg, hogy a nyitottság, a motiváció és az elkötelezettség megmaradjon.

 



Meghívó a programra

Hívd meg ismerősödet az Életmódváltók programba!